"Herşey Kontrol Altında !"

MOTORUN PERFORMANSINI İZLEYİN

Vosvosu tanımayan biri, direksiyona geçip gözü ön panel'e iliştiğinde, bakışlarında bir arayış görürsünüz. Tamam belki ışıklı, renkli, dijital göstergeler beklememektedir ama, hız göstergesinin dışında birşey görememek te şaşırtır onu. Hatta kendini biraz toparlayınca espri bile yapar: "Vayyy! Benzin göstergesi bile varmış" diye..

Haksız da sayılmaz. Biz kullanıcıların en büyük dertlerinden biri, motor ısısını izleyememektir. Özellikle çevre yolunu boş bulup "bastırmak" istediğimizde veya uzun yolda sorun olur bu. Özellikle de yaz sıcaklarında.

Oysa çözümü çok basittir (biraz maliyet dışında).
Bir adaptör aracılığıyla motora takılan bir müşhir ve içerde uygun bir yere takılacak gösterge ile, yağ ısısını (motor harareti) ve yağ basıncını kontrol edebiliriz.

Böylece sevgili vosvosumuzda, olası bir segman kaynatma, silindir kapağı çatlaması ve sübap yanması gibi hararetten kaynaklanan tehlikeleri önlemiş oluruz.

Ayrıca, akü'nün voltaj düzeyini ve motor devrini de izleyebilmemiz için göstergeler var.
Ben vosvosu ilk aldığımda, acemilik dönemim olduğu için, öncelikle devir göstergesi taktırdım. Sırada diğerleri var.

Bu göstergeler için en uygun yer ise, plastik bir vites konsolu olsa gerek.Bu 4 göstergeyi, bir de zaman saati ekleyerek beşini, estetik bir görüntüyle vites konsoluna yerleştirebiliriz.

Göstergeler ve müşhirlerini yurt dışında bulmak mümkün. Ben internette turlarken, Almanya ve İngiltere'de parça satıcılarında gördüm.

Ülkemizde ise, Çağlayan'da, Kadir Usta siparişle getirttiğiniz bu göstergeleri vosvoslara uyguluyor ve garanti de veriyor. (0212-224 2114)


"Yeni otomobillerde var, Vosvosta neden olmasın"

VOSVOSU ELEKTRONİK ATEŞLEYİN

Günümüzde üretilen otomobillerin hepsinde elektronik ateşleme standart olarak bulunuyor. Bizim vosvoslarda ve diğer yaşıtı arabalarda, hatta daha gençlerinde bile, ateşlemenin yükü platin üzerinde. Ve sık sık ateşlemeden kaynaklanan sorunlar yaşayabiliyoruz.

Vosvoslara takılacak bir elektronik ateşleme ile, akım geçisi transistörler üzerinden olduğundan, platinin üzerindeki yük kalkıyor. Platin üzerinden çok az bir akım geçtiğinden, platinin meme yapması ve değiştirilmesi ortadan kalkıyor. Platin aralık ayarı bozulmadığı için de motor tam ateşleme yapıyor. Yaz kış tek marşta motor çalışıyor, yakıt tasarrufu sağlıyor.

Endüksiyon bobininden elektrik alan ateşleme ünitesi, distribütöre sadece tek bir kablo ile bağlanıyor. Bu kablo çıkarıldığında sistem devre dışı kalıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Çalışma Voltajı:
Ortam sıcaklığı:
Şase polarizasyonu:
Toplam soğutma yüzeyi:
DC 4-16 volt
-30 +60
0C
Negatif (-) şase
288 mm
2

17 yıllık vosvos kullanıcısı, elektronikçi Halim Gürol, kendi vosvosu için geliştirdiği ateşleme ile yıllardır sorunsuz kullanıyor vosvosunu..
Ressam Hüsnü Koldaş 4 yıl boyunca elektronik ateşlemeli vosvosuyla Türkiye'yi bir uçtan diğer uca dolaşmış. 4 yıl boyunca platin değiştirmeyen Koldaş, benzin tüketiminin büyük oranda düşmesinden de son derece memnun.

Bizim vosvosta da 1 yıldır elektronik ateşleme var..

 

bir önceki konu teknik sayfasına dönüş      

"VOSVOS DÜNYASI"na dönüş